Rumtiden #2: Kvantfysiken och verkligheten, del 2

Rumtiden

Det andra samtalet av tre om kvantfysiken och verkligheten har publicerats. I detta samtal diskuterar jag och Sören Holst fyra olika tolkningar av kvantfysiken för att se vad de säger om verklighetens beskaffenhet.

Liknande inlägg:
Rumtiden – en ny podd om vetenskap och litteratur

Idag lanserade jag en ny podd om vetenskap och litteratur. Podden heter Rumtiden och har en hemsida. Måler är att Läs mer

Rumtiden
Rumtiden #3: Kvantfysiken och verkligheten, del 3

Vad säger egentligen kvantfysiken om verklighetens beskaffenhet? Detta är den tredje och sista delen i en samtalsserie med fysikern Sören Läs mer

2 kommentarer

 1. Jonas Enander! Tack för era avsnitt om kvantfysik i podden Rum- Tiden. Jag har redan lyssnat på avsnitten flera gånger och kommer att lyssna igen. Era förklaringar är så koncisa och rika. Nästan språkligt sköna. Populärvetenskap av bästa sort.

  Jag har läst flera allmänna böcker som berör ämnet, har en gammal civ. ing examen, har funderat sen unga år.
  Ämnet har nu klarnat avsevärt för mig tack vare era tre program. Och förklaringarna väcker tankar om verkligheten såklart.
  Exempelvis denna allmänna undran jag leker med då och då:
  Det är frestande att göra ett skalbyte på vårt universum. Dvs fundera på universum inifrån. Men som om jag kikar på himlakropparna som att de vore partiklar efter ett ”skalbyte” där de utgör entiteter av storleken 10 upphöjt till minus femton istället för att de rör sig i det vanliga ”10 upphöjt till femton rummet”. Dvs på så sätt kika, leta efter kvantfysikaliska fenomen i universum. Jo, jag tycker jag förstod er och Ulf Danielssons förklaring (boken ”Världen själv) om skillnaden mellan mikro och makro. Men skalbytet kanske skulle kunna bidra till att trots allt se något nytt i makrovärlden. Något nytt men bekant från den bakomliggande mikrovärlden. Den ni så klokt berättar om. – Vet du om sådant fantiserande, studier förekommer bland er ”kvantfysiken”?

  Bästa hälsningar och igen, tack för programmen!

  1. Roligt att du gillar programmet Michael! När man tittar på den storskaliga distributionen av galaxer i universum så är den, enligt inflationsteorin, orsakad av kvantmekaniska fluktuationer i universums allra tidigaste skede. I den bemärkelsen möts verkligen det mikro- och makroskopiska. Du kan läsa mer om det här:
   https://www.forbes.com/sites/startswithabang/2019/12/06/this-is-how-quantum-physics-creates-the-largest-cosmic-structures-of-all/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.