Välkommen till den här bloggen! Vill du få ett meddelande när jag postar nya inlägg kan du ange din e-mail här:

Rymdens estetik

På bild ser rymden ut som ett färgsprakande, kosmiskt landskap. Men vad är det egentligen vi ser när vi hänförs av en lilaglittrande galax eller ett orangeglödande svart hål? I den här artikeln som publicerades i Glänta nr 2, 2022 letar jag efter rymd­estetikens jordiska rötter.

Rumtiden – en ny podd om vetenskap och litteratur

Idag lanserade jag en ny podd om vetenskap och litteratur. Podden heter Rumtiden och har en hemsida. Måler är att göra en av de saker jag gillar bäst: att intervjua forskare och författare. I det första avsnittet samtalar jag med fysikern Sören Holst om vad kvantfysiken egentligen säger om verkligheten. Det är ett samtal i […]

Konsttolkning: Le Rond Universel

Den 19 november 2021 höll jag ett föredrag på Örebro Konsthall om konstverket Le Rond Universel av Lisa Jeannin och Rolf Schuurmans. Föredraget var en analys av konstverket utifrån en fysikers perspektiv. Du kan läsa hela föredraget nedan.

Nobelpriset i fysik 2022

Var på plats vid Kungliga Vetenskapsakademin kl 9 för att bevaka Nobelpriset i fysik åt Forskning och Framsteg.

Inne i lokalerna håller vakter koll på att obehöriga inte slinker in. Allteftersom tiden gick fylldes lokalerna av mediefolk och kameror. Mycket kameror.

Naturbilder

Naturbilder tagna med min mobiltelefon. Reste runt i flera månader i Spanien och Frankrike under vintern 2021 och våren 2022 samtidigt som jag jobbade som distanslärare.

Sagittarius svarta hål, del 3: Vad har vi lärt oss?

Nu är bilden på Sagittarius A* ute! Här skriver jag ett par snabba anteckningar om vad jag tycker är mest vetenskapligt intressant utifrån de sex vetenskapliga artiklar som Event Horizon Telescope har publicerat och de Q&A:s som hölls efter presskonferenserna.

Sagittarius svarta hål, del 2: Den första mörka idén

Vem var egentligen först med att föreslå att det kan finnas en mörk himlakropp i mitten av Vintergatan? Det överraskande svaret är spekulationer förekom för mer än 200 år sedan, och massan hos den föreslagna himlakroppen var nästan exakt densamma som vad astronomerna har mätt idag.

Sagittarius svarta hål, del 1: Vad står på spel?

Torsdagen den 12 maj kommer Event Horizon Telescope (EHT) presentera bilder från det svarta hålet i Vintergatans mitt, som bär namnet Sagittarius A*. Vi vet just nu inte vad bilderna kommer att föreställa, men vad det än blir så kommer de att ge oss nya insikter i vad som händer i mitten av vårt galaktiska hem. I det här inlägget kommer jag diskutera vad som står på spel med det nya bilderna.